Vad är KL-trä?

Korslimmat trä är det allra senaste inom trämaterial som man kan använda till uppbyggnad av hus.
Det är starkt, enkelt och stabilt material som är enbart gjort av trä.

Kort sagt så är korslimmat trä en massiv skiva trä som limmats ihop av hyvlade stavar som korsar varandra.
Det påminner väldigt mycket om vanlig klassisk limfog fast i flera lager.

Dessa massiva skivor väger förhållandevis lite mot vikten som dom klarar att hålla upp samtidigt som dom inte vrider sig som vanligt trä kan göra vid fukt och temperaturförändringar.
Genom att skivorna har smarta skarvar och kan användas med enkla verktyg så förkortar man arbetstiden och minskar kostnaderna.
Trä väger fem gånger mindre än betong och detta minskar kraven på att basen av en byggnads bärighet.

Eftersom KL-trä är så kompakt så innebär det att det har en naturlig motståndskraftighet mot bränder, vid tester har man kommit fram till att enbart det yttre lagret förkolnas och kärnan inte börjar brinna i första taget. Man kan alltså vara helt säker på att man har möjlighet att evakuera alla personer i en byggnad vid en eventuell brand innan huset faller ihop.

Man kan tillverka olika delar av KL-trä där det finns många användningsområden, eftersom det är trä så kan man utan problem göra hål och montera på materialet utan några specialverktyg.
En elektriker kan göra hål där det behövs och behöver inte anpassa sig efter prefabricerade delar.

Den höga bärigheten sträcker sig över stora spännvidder där man kan få tag på en 16 meter lång skiva som är 7,4 meter bred, detta möjliggör stora möjligheter och en flexibilitet som kan användas hos arkitekter som föredrar att skapa i trä.

Man kan beställa en skiva med KL-trä i princip vilket utförande man vill direkt från fabriker där man  som exempel kan få ett måttanpassat vangstycke till en trappa om man behöver det.