Gå med i facket för att ta del av fler fördelar

Vad finns det egentligen för olika fördelar med att gå med i facket? Säkert har du hört att du borde gå med i facket, utan att du egentligen vet varför. Nedan följer några fördelar med att gå med i ett fackförbund anpassat för ditt yrkesval.

  1. Att gå med i facket ger en trygghet till dig som är anställd. Tänk in dig i en situation där du hamnar i någon typ av konflikt med din arbetsgivare. Hur ni än har hamnat i den här situationen kan facket hjälpa dig. Här kan ditt fackförbund hjälpa till med både rådgivning och representation. Det kan handla om allt från diskrimineringar till någon form av särbehandling som har skett i arbetsmiljön.
  2. Facket är även en väldigt stor trygghet på det sättet att de kan bevaka alla anställdas rättigheter. Det kan vara exempelvis uppsägningar och förhandlingar av lön. Även saker som omorganisationer och kollektivavtal kan ditt fackförbund hjälpa till med. Oavsett vilket fackförbund du väljer att ansluta dig till har de nästan alltid jurister som kan ge dig en kostnadsfri rådgivning, vad det än gäller inom ditt arbetsliv.
  3. Många fack har dessutom inkomstförsäkringar, vilket kan ge dig en extra trygghet ifall du skulle bli arbetslös. Detta ger dig extra trygghet i ekonomin i det fall du behöver då ersättning från a-kassan. Om du skulle bli arbetslös kan du av ditt fack även få stöd i att leta efter ett nytt arbete, både vad gäller att skriva CV, gå på intervjuer och liknande delar i processen. Facket har även en rad olika utbildningar och kurser som kan utveckla dig i ditt yrke. Kolla in vilket fackförbund som kan passa dig och din yrkesroll bäst.

Välj facket ST om du vill ansluta dig till ett tryggt fackförbund – för dig som behöver ett statligt fack! Vi vet att en bra arbetsmiljö (sam osa) är viktig och därför är en rekommendation att ansluta sig till facket.