Anledningar varför man ska gå med i facket.

När man ska börja arbeta och träda in i arbetslivet efter avslutad utbildning så är det en fördel om man går med i ett fackförbund som motsvarar den branschen man ska arbeta inom.

När man går med i facket så innebär det att man får kompetent rådgivning, inkomstförsäkring och en säkerhet på sin arbetsplats.
Det finns många fler skäl till att gå med i ett fackförbund men vi börjar med att förklara dessa som vi redan har nämnt ovan.

När man pratar om rådgivning så är detta området ganska brett, ombudsmän som kan dina arbetsvillkor och som vet vad du har rätt till och vilka dina skyldigheter är som anställd.
Genom att gå med i ett fackförbund så hjälper du till med att stärka anställningsvillkoren på arbetsmarknaden, vinsterna med facket innebär att du får förmåner och trygghet som är förhandlad fram under en lång period.

Har man någon dispyt med sin arbetsgivare så kan man ta hjälp av facket för att få förhandlingar och villkor rättvist bearbetade. Det kan vara en uppsägning som inte gått rätt till eller förändringar i din lön som inte är rättvisa. Man har rätt till en timmes rådgivning med en jurist vid fall där det behövs.

Att gå med i ett fackförbund innebär även att man är berättigad till en inkomstförsäkring som kallas STS a kassa om man är med i Facket ST.
Det innebär att man får pengar att klara sig på ett tag om man blir arbetslös, det krävs dock att man uppfyller ett arbetsvillkor för att bli berättigad ersättning.

Kollektivavtal är det som ett fackförbund arbetar med löpande och det är det som reglerar löner, villkor och massor andra saker som rör din arbetsplats.
Utan kollektivavtal så hade det som ett exempel varit varierande lönesättningar som en privatperson många gånger inte hade kunnat klara sig på.

Vissa fackförbund som Facket ST har vidare utbildningar och möjlighet att kunna få sts stipendium.